Založ si blog

Mať alebo byť? Vybral som si to druhé!

Mať alebo byť? To je otázka… Pre človeka, ktorý má v sebe časť génov zo škrečka, je odpoveď jednoduchá – mať. Mať veľa, mať čo najviac, mať všetko. Ale čo potom? Potom mať ešte viac. A čo potom, keď už má ešte viac? Mať ešte, ešte viac! A čo keď už bude mať všetko, úplne všetko? Mať ešte viac!

 

Čím dlhšie som sa zaoberal minimalizmom ako životným štýlom, tým viac som chápal, že minimalizmus nie je pre každého. Človek sa vyvíja aj duševne a duchovne. Teda aspoň by to takto malo fungovať. Pokiaľ to takto nefunguje a človek sa ďalej nevyvíja – iba starne, nemusí si túto otázku z nadpisu článku vôbec ani položiť. Videl som a stále vidím, že myšlienka minimalizmu neupúta skupinu, ktorá iba starne a ďalej sa nevyvíja. Pre túto časť populácie sú dôležité iné otázky, napríklad: ako môžem mať ešte viac? Ako sa môžem čo najskôr stať milionárom? Ako by som mohol čo najviac a čo najskôr zbohatnúť?

 

Na otázku „mať alebo byť?“ treba vyspieť, dospieť duševne aj duchovne. Nečakajte preto, že ľudia okolo vás budú z myšlienky minimalizmu celý paf a od radosti, že ju objavili, budú padať na zadok. Prečo? Skúste si pozrieť, koľko ľudí vyhľadáva vo vyhľadávači uja Googla slová ako : minimalizmus, simple life, dobrovoľná skromnosť, duchovný rast a podobné výrazy. Sú to malé čísla. A teraz skúste pozrieť, koľko ich hľadá výrazy a spojenia: ako zbohatnúť, ako viac zarobiť, zárobok bez práce, ako sa stať milionárom, ako vyhrať v lotérií… Ak sa vám nechce hľadať vo vyhľadávači a máte po ceste nejakú stávkovú kanceláriu, kde predávajú tikety do lotérií, počkajte chvíľu pred vchodom a všímajte si vychádzajúcich a vchádzajúcich ľudí. Je to presne rovnaká vzorka, ktorá hľadá na internete návody, ako mať viac, ako zbohatnúť a ako zbohatnúť cez noc. A určite medzi nimi nájdete aj takých, ktorým sa zbohatnutie cez noc zdá príliš dlhé a snažia sa zbohatnúť okamžite.

 

Čo tým všetkým chcem povedať? Že minimalizmus oslovuje takmer výlučne ľudí, ktorí už nejakým spôsobom duševne a duchovne pokročili ďalej. Ľudí, ktorí si už vyskúšali pascu „mať“ na vlastnej koži a posunuli sa ďalej. Neoslovuje ľudí, ktorí sa prestali vyvíjať v puberte a odvtedy už iba zostarli fyzicky. Ak mi neveríte, urobte si sami prieskum a vlastné závery. Tieto moje nie sú nejaké závery typu „jedna pani povedala“, sú to niekoľkoročné pozorovania. A bohužiaľ, nie je to len vec inteligencie. Múdrosť a inteligencia totiž nie je jedno to isté. Inteligentný je aj váš smartphone alebo cvičená opica.

 

Dobre si rozmyslite, komu budete hovoriť o minimalizme. Drvivá väčšina ľudí bude na vás pozerať ako na blázna, bude sa snažiť zistiť, čo ste pili alebo bude zisťovať, či ste nestáli dlho vonku na slnku… :)

 

V každom prípade, ja som si už dávno vybral. A vlastne, ani nebola možnosť voľby, pokiaľ pochopíte otázku a jej dôsledky pre váš ďalší život…

 

P.S.:

Ak vás minimalizmus zaujíma, odporúčam si pozrieť blog minimalista.sk.

Zabil som svojho najväčšieho nepriateľa – budík!

15.10.2014

Otravoval mi život dlhé roky. Keď sa mi najlepšie spalo, ozval sa a kruto ma prebral do nového dňa. Deň začal hneď od rána mrzuto, ako inak mal potom pokračovať? Stačilo. Česť jeho pamiatke! Nech mu je zem ľahká. Odteraz sa budem budiť sám a prirodzene. Žiadne odporné melódie, ktoré vybral nejaký škodoradostný čínsky inžinier. Vraciam sa k spevu vtákov a mienim sa [...]

Ach jaj, babička a smartphone : )

15.10.2014

Obchod: stojím v rade pred pokladňou. Za mnou stojí babička s vnukom. Bežná babička, nič zvláštne. Teda nič zvláštne do doby, keď sa neozvala šialene hlasná melódia. Píšem melódia, no myslím si, že to, čo sa ozvalo na celý obchod, by bolo urážkou slova melódia. Je to prichádzajúce zvonenie a ja práve uvažujem, aký blázon si mohol nastaviť takú hnusnú [...]

Som šťastný bez príčiny. Som chorý?

14.10.2014

Stala sa mi taká vec: som šťastný. Už dlhodobo, ani neviem, kedy a ako to začalo. Najhoršie je, že som šťastný bez príčiny. Ani za toho frasa nemôžem nájsť príčinu, ktorá to spôsobila. Pýtam sa preto: som chorý? Mám vyhľadať lekársku pomoc? A ak áno, mám navštíviť praktického lekára alebo priamo nejakého odborníka? Alebo nebodaj priamo pohotovosť?? Keď [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

minimalista

V jednoduchosti je krása... Nájdi svoju stratenú slobodu a šťastie!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 36346x
Priemerná čítanosť článkov: 4038x

Autor blogu

Archív