Založ si blog

Viac radosti zo života alias minimalizmus v praxi

Dnes začínam písať o minimalizme ako životnom štýle. Pri pohľade na prvú vetu sa môže zdať, že budem písať o minimalistickom dizajne alebo o minimalistických interiéroch. Minimalizmus však už nie je iba o tom, hoci niekdy dávno to tak mohlo byť. Dnes sa pod týmto názvom skrýva celý životný štýl a životná filozofia… Uprednostňovanie kvality pred kvantitou, „byť“ „pred mať“, zážitkov pred vecami – jednoducho povedané: mať viac radosti zo života.

 

V jednoduchosti je krása a tam niekde sa zrodila celá filozofia minimalizmu ako životného štýlu. Môžete ho na internete nájsť pod rôznymi pomenovaniami, napríklad: simple life, slow life, vedomý život, nekonzumný život, zjednodušenie života… Osobne uprednostňujem výraz „minimalizmus“, nakoľko je to už tak široká filozofia života a jednoduchosti, že zasahuje do všetkých oblastí života človeka. Minimalizmus môžete preniesť do stravovania (nemám na mysli malé množstvo potravy, ale princíp kvality pred kvantitou), cestovania (naľahko a uprednostňovaním zážitkov), financií (ich zjednodušenie a minimalizovanie výdavkov), až po obliekanie a bývanie…

 

Minimalizmus sa podobá na Paretov princíp (kde napr. v obchode 80% tržieb robí 20% zákazníkov – alebo naopak, kde 20% zákazníkov robí oddeleniu zákazníkov 80% starostí). Ide o to, na čo zamerať svoju pozornosť. Venovať sa tým 20% zákazníkov, ktorí robia v obchode 80% tržieb? Alebo radšej tým 80% zákazníkov, ktorí spolu robia len tých 20% tržieb obchodu? Zdá sa, že tu by ste si vybrali správne – a to starostlivosť o tých 20% zákazníkov s 80% podielom na tržbách. Tak prečo si v živote vyberáte často presný opak? Minimalizmus je totiž o tom, vybrať si 20% toho najpodstatnejšieho v našom živote a tomu sa venovať naplno. To ostatné a menej podstatné zjednodušovať. V opačnom prípade je možné minúť sa so životom :)

 

Hoci minimalizmus ako filozofia nie je o žiadnych číslach (a už vôbec nie percentách!), je presne o tom, čo som písal – vybrať si to podstatné a nevenovať celý svoj život zbytočnostiam. Ale čo je podstatné? Tak na túto otázku si musí zodpovedať každý sám. Ak to neurobíte a poriadne sa nad tým sami nezamyslíte, nájde za vás odpoveď marketingové oddelenie nejakej firmy. Ono vás už svojou reklamou presvedčí, že to je to, na čo ste čakali celý svoj život a je to presne to, čo je pre vás v živote najpodstatnejšie :)

 

Minimalizmus ako životný štýl úzko súvisí aj s hlbinnou ekológiou, zdravým stravovaním, pohybom (možno začnete zrazu behať alebo bicyklovať), záľubami, či tým, že sa zrazu zbavíte mnohých strachov a nereálnych očakávaní druhých ľudí. Žijeme totiž každý za seba. Jeho dôsledkom je zvýšené šťastie, radosť zo života, radosť z prežitých maličkostí, uvedomelejší život, v ktorom si nemôžete nevšimnúť slávika na konári alebo vôňu stromov a kvetov. A nie raz za mesiac, mám na mysli pravidelnejšie vnímanie iných podnetov ako času a stresu. Všetci raz prídeme na to, že zážitky, skúsenosti a získaná múdrosť je omnoho cennejšia ako veci a peniaze… A čo vy – už ste na to prišli? :)

Zabil som svojho najväčšieho nepriateľa – budík!

15.10.2014

Otravoval mi život dlhé roky. Keď sa mi najlepšie spalo, ozval sa a kruto ma prebral do nového dňa. Deň začal hneď od rána mrzuto, ako inak mal potom pokračovať? Stačilo. Česť jeho pamiatke! Nech mu je zem ľahká. Odteraz sa budem budiť sám a prirodzene. Žiadne odporné melódie, ktoré vybral nejaký škodoradostný čínsky inžinier. Vraciam sa k spevu vtákov a mienim sa [...]

Mať alebo byť? Vybral som si to druhé!

15.10.2014

Mať alebo byť? To je otázka… Pre človeka, ktorý má v sebe časť génov zo škrečka, je odpoveď jednoduchá – mať. Mať veľa, mať čo najviac, mať všetko. Ale čo potom? Potom mať ešte viac. A čo potom, keď už má ešte viac? Mať ešte, ešte viac! A čo keď už bude mať všetko, úplne všetko? Mať ešte viac! Čím dlhšie som sa zaoberal minimalizmom [...]

Ach jaj, babička a smartphone : )

15.10.2014

Obchod: stojím v rade pred pokladňou. Za mnou stojí babička s vnukom. Bežná babička, nič zvláštne. Teda nič zvláštne do doby, keď sa neozvala šialene hlasná melódia. Píšem melódia, no myslím si, že to, čo sa ozvalo na celý obchod, by bolo urážkou slova melódia. Je to prichádzajúce zvonenie a ja práve uvažujem, aký blázon si mohol nastaviť takú hnusnú [...]

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

minimalista

V jednoduchosti je krása... Nájdi svoju stratenú slobodu a šťastie!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 36343x
Priemerná čítanosť článkov: 4038x

Autor blogu

Archív